Monday, November 30, 2009

APAKAH NATIJAH DARI SEBUAH KEPULANGAN?


setiap hari dan ketika minda ini sering memikirkan ruang untuk menyumbang kerana cuaca yang tak menentu ditambah lagi dengan hujan yang lebat dan suasana yang sungguh sepi. terasa kosong dan jauh. ingin keluar ke negeri lain, di negeri sediri belum dipadu tenaga. belum tahu kekuatan dan sumbangan belum juga dihulurkan. plan ada, tapi belum ketemu ruang. semalam dikenduri walimah sahabatku, saya bertemu dengan rakan-rakan lama, sungguh gembira dan terharu sehingga mengalir air mata tanpa dibuat2. walau singkat pertemuan itu, sedikit sebanyak dapat juga saya ketahui tentang aktiviti yang dibuat. alhamdulillah...rakan2 saya ini walaupun latar belakang pendidikkan yang berbeza di universiti tapi akhirnya berkhidmat untuk jamaah sangat komited. namun ada kekurangan yang saya rasa atas tanggungjawab perlu lakukan beberapa teguran dan perubahan terutama penekanan tarbiah belum dfahami sepenuhnya. jiwa merasa meronta-ronta untuk bertemu sahabat2 lama lebih2 lagi yang berpengalaman dalam aktiviti gerakan.

terengganu hari ini banyak pembangunan material, pusat2 membeli belah cukup banyak dibina. walaupun harga barang meningkat tetapi tetap laris dan kelihatan biasa sahaja dipandangan umum. para gadis yang bekerja juga ramai dan boleh ditemui di mana2 kedai jualan. sedih juga melihat mereka kerana jelas kelihatan diraut wajah mereka kegersangan ilmu agama. minda ini kembali berfikir, apa yang boleh saya bantu mereka? sembahyang tak tahu la macam mana. aurat tidak lansung diendahkan. pakai tudung ikut trend. yang mana betul cara tutup tidak lansung difikirkan, asalkan selesa dan bergaya. di suatu ketika pernah ditimbulkan isu pemakai jubah dan tudung labuh sangat sukar diterima orang. untuk setakat hari ini, sepanjang saya bermuamalah dengan orang sekitar yang tidaklah seperti pemakaian saya, saya tidak nampak dan tidak pula merasakan orang menjauhi atau memandang pelik pada saya. kami mampu makan bersama, bersembang, berkenalan, berbincang dan sebagainya. saya cuba mencari kebenaran dari isu yang pernah dilontar dan diperkatakan. satu point yang dapat saya temui adalah sikap. jika kita dapat menjiwai apa itu dakwah, kita akan cuba menyesuaikan diri dengan pelbagai lapisan masyarakat. sikap mesra dan mudah tersenyum serta banyak memulakan perkenalan adalah satu cara yang agak berkesan untuk orang mendekati kita. pandangan yang berbaur prejudis dan serong perlu dibuang. jika mahu menjadi da'ie, kita wajib memandang golongan yang tidak mempunyai pengetahuan agama ini dengan pandangan kasih sayang atau seperti pandangan seorang doktor melihat pesakit. sudah pasti ia akan menatijahkan suatu yang positif lagi optimis.

apepun yang dilakukan oleh mana2 pihak, yang penting adalah keikhlasan dan istiqamah mendokong Islam dalam jamaah yang benar2 bersifat syumuliah dalam agenda perjuangannya.
bertemu lagi di siri perkongsian.

salam juang buat semua!

No comments:

Post a Comment