Monday, November 30, 2009

AIDIL ADHA...lambaian pengorbanan


sempena Aidul Adha ini riuh rendah memperkatakan tentang pengorbanan. kisah pengorbanan nabi Allah Ismail sering diperingatkan saban tahun tatkala menyambutnya. namun dalam kemeriahannya terdapat banyak persoalan dan isu yang wujud perlu kepada rungkain yang benar dan tepat. dalam seminggu ini ramai juga yang bertanya nak kerja apa...kerja sebenarnya apa2 pun boleh...tetapi untuk kerja menggerakkan dan membantu jamaah bukanlah mudah. ia tak mampu dilakukan oleh kebanyakkan orang. pengorbanan mudah dilafaz dan dilaungkan, tetapi penuh duri untuk merealisasikannya. apa sebenarnya yang difahami perihal pengorbanan ini?


tarbiah adalah tunjang dan tulang belakang pada makna pengorbanan. agak sukar menemui golongan istiqamah dalam mengharungi dunia gerakan Islam. saya terasa teruja dengan tokoh2 gerakan Islam abad moden seperti ikhwanul muslimin. tarbiah, kefahaman dan pengorbanan yang mereka ada cukup meyakinkan. tiada lintasan keraguan dalam kanvas perjuangan mereka untuk menegakkan Islam di muka bumi sekalipun terbuang namun terus berjuang. bagaimana pula halnya dengan kita? sirah para nabi dan Rasul Alaimussalam cukup hebat mengisahkan pelbagai cabaran dan ujian. taqwa dan tawakkal menjadi perkara utama dalam seruan mereka. urusan mencari rezeki dan wang memang perlu untuk menstabilkan kehidupan, tetapi janganlah nilai taqwa dan tawakkal disisihkan dari kehidupan dengan menimbulkan pelbagai alasan untuk tidak berjuang yang kadang2 tak masuk akal serta andaian semata2. realiti tidak seperti yang dijangka pun. saya tidaklah mahu menunding jari atau menyalah sesiapa...ia sekadar muhasabah bersama khususnya golongan agamawan. berapa ramai manusia yang membiarkan diri mereka ditipu dengan urusan dunia sehingga tidak mampu berbuat apa2. Bimbang juga sebenarnya untuk bercakap lantang dalam bab ini, kerana ujian terlalu hebat namun Allah mengajar hambaNya supaya saling ingat memperingati di antara satu sama lain.

semoga sedikit paparan ini mampu memberi satu cetusan untuk berfikir tentang kenapa kita diciptakan di atas muka bumi ini.


pengorbanan dalam berjuang bukan perkara biasa, jamaah memerlukan orang yang boleh memberikan pengorbanan terutama dari segi tenaga, ilmu dan kewangan. wujudkanlah dalam minda dan diri kita bahawa kita adalah golongan yang sentiasa memohon berada dalam kalangan benar2 terpilih untuk tegar menempuh pelbagai tribulasi ini terutama alam kerjaya. ikhlaskan niat moga ada keberkatan dalam pencarian rezeki dan usia kita di bumi Allah ini.

No comments:

Post a Comment